dimarts, 20 de novembre del 2007

PROGRAMES DEL SERVEI

  1. Primordialment, des del Punt dels Voluntaris es realitza un servei d’informació i assessorament en matèria de voluntariat tant a les persones com a les entitats que ho sol·licitin. Es contempla el voluntari/a de manera oberta des de dos vessants: tant la persona que participa activament de manera desinteressada en alguna entitat que impulsa algun tipus de projecte sense afany de lucre, com la persona no associada en cap entitat però que de forma més o menys contínua participa en activitats de voluntariat en la ciutat.
  2. Enllaçant amb l’apartat anterior, el Punt dels Voluntaris ha creat una borsa de voluntaris (molts d’ells no vinculats en cap associació) els quals participen activament en diferents actes i accions de voluntariat portades a terme ja sigui des del mateix punt, les entitats o bé l’Administració. Així mateix, es crea un procés de retroalimentació, dons també es disposa d’una base de dades amb diferents associacions i entitats; d’aquesta manera, es duu a terme una derivació de les persones cap a les diverses organitzacions que dintre del seu projecte puguin satisfer les demandes i necessitats sobre com a voluntaris (entitats socials, culturals, de cooperació internacional...).
  3. Per altra banda, s’ha creat el programa de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements. La XIC és un model educatiu diferent que pretén tenir en compte les persones i contribuir a un altre tipus de societat. La Xarxa d’Intercanvis de Coneixements són un grup de persones interessades a intercanviar coneixements, sabers i experiències.Es tracta d’una manera diferent d’ensenyar, aprendre i relacionar-se, en què tothom pot transmetre allò que sap i vol. aquest constitueix És un espai d’aprenentatge amb la finalitat de posar coneixements en comú, on es pot ensenyar i aprendre experiències dels i per als altres. Cal assenyalar que tot això té un cost gratuït, l’únic requisit que es demana és poder compartir el temps amb els demés. De la XIC hom pot treure profit ja sigui de manera individual amb una altre persona, com a grupal.
  4. Des de novembre de 2005 s’ofereix també el Servei de Voluntariat Europeu. Aquest és un programa de la Unió Europea que permet als joves fer tasques de voluntariat a països d'Europa en el marc d’una organització internacional. La configuració del SVE ha canviat recentment amb el Projecte “Joventut en Acció 2007-2013”. Aquesta experiència ofereix al jove voluntari la possibilitat d’entrar en contacte amb altres cultures i altres idiomes, per dur a terme una tasca de voluntariat en un ampli ventall d’activitats com ara treballar amb nens, esports, oci, art, etc.